Hot items uit groep 8.

De Kunst van recyclen - zwerfafval 'Maak een racewagen van afvalmateriaal'

In een serie van 2 (of indien gewenst, 3) workshops van elk 1 tot 1,5 uur leren leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen wat de gevolgen van zwerfafval zijn. Ze ontdekken dat er waardevolle materialen in afval zitten en hoe je die opnieuw kunt gebruiken.

Korte inhoud
Afval weggooien, dat kan echt niet meer. Afval hoort in de afvalbak. Nog beter is het om afval te sorteren en in te leveren. Dat is omdat er waardevolle materialen in zitten die opnieuw gebruikt kunnen worden. Recyclen is belangrijk, want op is op. Bovendien kan je zo beter voorkomen dat schadelijke stoffen in onze leefomgeving terecht komen. We maken een wagen van bruikbaar afvalmateriaal. En we willen dat de wagen (als hij niet meer nodig is) weer helemaal uit elkaar kan. Zo kun je alle onderdelen recyclen of je kunt er iets nieuws van maken. Lukt dat zonder plakband of lijm te gebruiken?

Workshop 1
De leerlingen krijgen uitleg over het doel van de lessen. Ze leren over afval en wat daarmee gebeurt. Ze leren over ‘de ladder van Lansink’ en doen een proefje waarmee ze ontdekken hoe je gemengd plastic kunt scheiden. Ze maken een begin van het werkstuk.

Workshop 2
De leerlingen leren over de gevolgen van zwerfafval en de problematiek van de oceaansoep. Ze leren hoe dat beter kan. In deze les gaat het vooral om creativiteit: leerlingen ontwerpen en maken een afvalwagen van ingezameld afvalmateriaal. De wagens worden getest op vorm en kleur, of hij goed kan rijden en of de wagen demontabel en recyclebaar is.

Workshop 3
De leerlingen gaan tijdens de derde workshop naar buiten. Ze leren welke afvalsoorten er apart ingezameld worden en hoe lang het duurt voordat zwerfafval verteert. Ze bespreken van tevoren waar het meeste zwerfafval te vinden kan zijn: langs ‘snoeproutes’ van winkel naar school, bij sportvelden en bij ‘hotspots’. Met afvalknijpers en vuilniszakken gaan ze in de omgeving van school het zwerfafval opruimen. Na afloop bekijken we wat er gevonden is.
Bekijk alle foto's in ons fotoalbum


Figuurzagen in groep 8


CITO-toets met een hapje en een drankje

Koek, snoep en drinken op elke tafel. Overal malende kaken, die een plat en hard stukje kauwgom in korte tijd doen veranderen in een elastisch stukje gum. Het lijkt wel een feestje, maar het gaat toch echt om een bitter ernstige zaak. De toetsen van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) vragen opperste concentratie van  onze leerlingen van groep 7 (entreetoets) en 8 (eindtoets). Dinsdag begonnen, donderdag de laatste dag. Er is hard gewerkt, hebben we gezien. De riem mag er dan ook even af. Even lekker ontspannen met sportief getinte activiteiten tijdens de Koningsspelen. 


Derby op schoolvoetbaltoernooi

Met een onderonsje tussen de beide teams van onze school werd het schoolvoetbaltoernooi in Westdorpe afgesloten. Het eerste team, dat vooral uit leerlingen van groep 8 bestond, versloeg het tweede team en eindigde daardoor op de vijfde plaats. Het tweede team werd zesde. Beide teams waren eerder woensdagmiddag derde geworden in hun poule. Onder slechte weersomstandigheden (koud, regen) was De Statie de enige school die twee elftallen op de been had kunnen brengen. Ook waren er veel jeugdige supporters uit Sas van Gent. De toernooizege ging naar De Warande uit Axel. Ons eerste team verloor in de poule van dat elftal met 2-0. Woensdag 13 april komen onze meisjes in Sas van Gent in actie. Supporters zijn natuurlijk weer van harte welkom.


Voorlichting over roken, alcohol en energiedrankjes: Blijf Cool!!!

Deze maand toert de bus van Indigo langs de scholen in Zeeland. In de bus krijg je les over de gevaren van roken, alcohol en energiedrankjes. Je kunt er een blaastest doen en bij de rookrobot zie je wat er met je lichaam gebeurt bij het roken van een sigaret. Wij zijn nu meer te weten gekomen over roken, alcohol en energiedrankjes. We weten nu dat die 3 dingen zeker niet gezond zijn voor jouw lichaam, maar ook niet voor je gevoel. Het is vaak helemaal niet stoer of  “lekker” om mee te doen met roken of drinken.
Bekijk alle foto's in ons fotoalbum


Brei oma's gevraagd

Bij deze vragen wij u,
Na de carnavals vakantie, hebben wij een breiproject.
We hebben oma’s nodig die kunnen breien, als u geïnteresseerd bent, meldt u dan aan bij Juf Ella, juf Petra of juf Jessica om te komen helpen. Dit zal plaats vinden in groep 7/8 van BS de Statie op dinsdagmiddag van 2uur tot 3uur vanaf 16 februari. Het duurt ongeveer 4 weken.
Alvast bedankt
Groetjes Groep 7 & 8
Bekijk hier alle foto's van ons breiproject


Dansworkshop Internationaal Danstheater

Deze week heeft groep 8 deelgenomen aan een dansworkshop. Deze dansworkshop werd gegeven door een docent van het Internationaal Danstheater.
Leerlingen die deze dansworkshop ontzettend leuk vonden, kunnen in de herfstvakantie nog verder dansen door mee te doen aan het project Dansdroom Zeeland, een initiatief van dansorganisatie Danszee ism Scoop. 

Bekijk alle foto's in ons fotoalbum 


Schaken

Manuel Colsen kwam schaakles geven.
We krijgen drie lessen.
De eerste les ging over hoe een schaakpoppetje kan lopen.
Na de eerste les konden we al een beetje schaken.
Bij de 2e les gaat die uitleggen hoe je kan slaan.
En bij de 3e les kunnen we als het goed is schaken.
Anouk en Timon uit groep 8Het laatste nieuws uit groep 8.....

Op dinsdagmiddag 23 juni zijn we op survivaltocht geweest in de bibliotheek.  In teams moesten de kinderen verschillende opdrachten uitvoeren. Het was een enorm succes, waarbij de kinderen goed hebben moeten samenwerken!
Afgelopen week liep Teun Allonsius een snuffelstage bij ons op school. Meester Teun begon woensdag met zijn eerste stagedag op de Sasse Vaart, in groep 7/8. Daarvoor heeft hij er al twee dagen er  op zitten bij de PFH. Hij moest voor zijn snuffelstage een paar leuk opdrachten doen buiten in met dit heerlijke weer. Donderdag  zijn we begonnen met foto’s maken met de juffen voor het eind cadeau  voor groep 8.  Aansluitend hebben we met beide groepen nog spelactiviteiten gedaan met meester Teun.
Donderdagmiddag hebben we een watergevecht gehouden met de PFH. De juffen en meester Teun mochten eigenlijk niet nat worden, maar uiteindelijk gooide Job een fles water over juf Petra, en de jongens zaten achter juf Jessica aan met water pistolen.
Vrijdagmiddag hebben we voor de laatste keer gym gehad. Dit hebben we samen gedaan met groep 5-6. Meester Teun heeft met ons slagbal gedaan.
Afgelopen dinsdag hebben de kinderen kennisgemaakt met de nieuwe groep en de nieuwe juf voor volgend jaar. Dit was voor iedereen weer even spannend, maar uiteindelijk heeft iedereen weer een leuk uurtje gehad.
Groep 8 bereidt zich voor op a.s. dinsdag. Dan nemen zij naar al die jaren basisschool afscheid van deze mooie periode!
Wij wensen iedereen alvast een hele fijne vakantie!


Schoolkamp

Schoolkamp  

We begonnen de dag allemaal ''erg uitgeslapen'' aan een lekker ontbijtje. Rond de ''koffie'' kregen we bezoek van groep 8 van de PFH. Na samen even lekker wat gegeten en gedronken te hebben, zijn we met z'n allen naar het speeltuintje vertrokken om een potje slagbal te spelen. De Sasse Vaart tegen de Prins Frederik Hendrik!.... En ook de juffen waren van de partij.....
Na een leuk potje te hebben gespeeld, hebben we met z'n alleen een broodje kroket of frikadel gegeten. Dit was verrukkelijk!


Cito eindtoets groep 8

Op de dagen 23, 24 en 25 april deden alle groepen 8 van Nederland de Cito eindtoets.. Er waren Niveau toetsen en Basis toetsen, Basis was aangepast en er waren ook andere vragen bij. Er waren 3 verschillende oefeningen rekenen, taal en wereldoriëntatie. Wereldoriëntatie moesten wij niet doen, daar werd niet naar gekeken. Er waren 4 taken van ongeveer 25 vragen dat over rekenen ging. En 5 taken die over taal gingen, daarvan waren er 3 over taal en 2 over begrijpend lezen. Als een taak klaar was hadden we samen met de Sasse Vaart 5 minuten pauze.  Iedereen zei dat het goed ging, over een paar weken komen de uitslagen! Iedereen hoopt op een goed resultaat! 

Gemaakt door: Lars van den Berghe en Job Neve 


Schoolvoetbaltoernooi Jongens in Westdorpe.

Woensdag 8 april was het zover. Het jongensteam van de Statie, groep 7/8 van de Prins Frederik Hendrik en de Sasse Vaart, mocht naar Westdorpe om daar deel te nemen aan het schoolvoetbaltoernooi. 

De jongens hebben tegen Clinge en de Brug, Hulst, gewonnen en de wedstrijden tegen Sint Jansteen en Axel verloren. Er is goed als team gespeeld en de jongens hebben daarmee een mooie 3e plaats in de poule behaald. Heren, van harte gefeliciteerd!’ 


Feest in de klas!

We blijven maar taart eten in groep 7-8. Op 2 april was juf Jessica jarig en hiervoor hebben de leerlingen van groep 7-8 een verrassingsfeest georganiseerd. De andere juffen en meester Peter zaten al die tijd ook in het complot!

Juf Jessica wist al die tijd van niets en was dan ook erg verrast toen zij de klas binnenkwam. Alles was namelijk versierd, kinderen hadden een feesthoedje op en iedereen had een leuke feesttoeter! Ook hadden een paar meiden twee overheerlijke taarten gebakken, die we met de hele klas lekker hebben gesmuld. Juul en Quinten hadden nog een leuke verjaardagsquiz gemaakt, waarbij de leerlingen verdeeld werden in teams en er allerlei vragen gesteld werden omtrent ''verjaardagen.'' De juf is verder lekker verwend met allerlei cadeautjes. Kortom: het was een Super geslaagde verrassing!

's Middags vierden we natuurlijk in de klas ook nog Pasen. Alle kinderen van groep 7-8 maakten een cupcake, een fruitprikker en een wrapje voor de kinderen van groep 7-8 van de PFH. Iedereen deed hiervoor enorm zijn best en het resultaat mocht er zijn! Foto's vindt u in het bij het mapje: Paasviering.
Op naar het volgende feestje. We hopen natuurlijk dat, dat aanstaande zaterdag zal zijn.........................!!!


Gastles Zonsverduistering

Omdat het 20 maart zonsverduistering was, hadden we een gastles samen met De Sasse Vaart (7/8) over de zonsverduistering. Die werd gepresenteerd door Jim. Jim legde ons uit hoe de zonsverduistering werkte. Jim vertelde ons dat we niet in de zon mochten kijken zonder een eclips bril, dat is een speciale bril om in de zon te kijken. Jim vertelde dit ons met een mooie PowerPoint erbij. 20 maart ging de bovenbouw kijken naar de zonsverduistering, maar helaas zag je er niks van, omdat er teveel mist was.

Gemaakt door: Noël Riemens (groep7) en Nuala Bron (groep8)


Gastles Preventie Roken, Alcohol en Energiedrank

Groep  7/8 van de Prins Frederik Hendrik en de Sasse Vaart kregen een gastles  over roken , alcohol en energiedrank.
Roken:
Bij het onderwerp roken zeggen ze dat je niet moet gaan roken en als je super veel rookt krijg je zwarte longen. En je gaat er eerder van dood .
Energiedrink:
Er zitten in een normaal blikje 9 suikerklontjes en in  energiedrank 18 suikerklontjes. En als je er veel van drinkt dan word je dik . En op sommige blikjes staat vitamine b  zodat het lijkt dat het gezond is maar eigenlijk is het ongezond.
Alcohol:
Alcohol is slecht voor je. Het is erg giftig en wordt daarom altijd verdund met water.
Via het bloed komt de alcohol in de hersenen terecht.  Dat kan je hersenen aantasten en dan gaat je niveau op de middelbare school omlaag.
We vonden het leerzaam en leuk want aan het einde deden we een rook test met een pop. En we zaten in een ouderwetse schoolbus, dat was gezellig.


Toonbeeld

We kregen een gastles van muziek. Je kreeg een blad mee dan kon je een gratis
proefles krijgen. Daarna kreeg je een blad mee naar huis voor te oefenen. Je had een
week tijd om te oefenen en daarna moest je een concert voor de ouders, grootouders en kennissen geven. Je kon op de dwars fluit en de tuba spelen en je kon ook op de fagot en slagwerk.  Ook op de klarinet en op de saxofoon en op de  trompet.

Dit zijn de blaasinstrumenten die er waren:

Dwarsfluit            klarinet            saxofoon       bastuba                 fagot            trompet

                               slagwerk                                                                      drumstel

Nu kan je ook keyboard  bespelen en je kan 7 weken op  een instrument spelen bij Harmonie De Vereenigde Vrienden uit Sas van Gent en de proefles was echt heel leuk!
Groetjes: Noël en Collin


Er wordt hard gewerkt in groep 7-8!

Afgelopen week hebben we een ontzettend leuke muziekdemonstratie gehad van Toonbeeld. Kinderen mochten experimenteren met verschillende instrumenten en konden zich opgeven om op 3 februari van 12:00u tot 13:00u een gratis proefles bij te wonen. Het doel hiervan is natuurlijk muziek promoten en kinderen warm maken voor deze leuke hobby. Op dinsdag 10 februari mogen deze kinderen hun muzikale kwaliteiten in de theaterzaal laten horen!
Bekijk alle foto's in ons

Volgende week wordt de laatste Cito toets afgenomen. We eindigen de Cito periode met het vak spelling. We hebben de afgelopen weken heel intensief geoefend door allerlei verschillende werkvormen in te zetten. Kinderen kunnen thuis ook nog steeds spelling oefenen op bijvoorbeeld: www.taal-oefenen.nl en www.leestrainer.nl.www.leestrainer.nl.

Kinderen hebben de afgelopen week samen met de kinderen van de PFH hard gewerkt aan de laatste loodjes van hun project. Komende week zijn hiervan de presentaties!! We zijn zeer benieuwd.......


Samenwerking Projecten

Wij doen nu onze projecten samen met de Sasse Vaart.
Elk kind van De Sasse Vaart is gekoppeld aan een kind van de PFH.
Groep 7 doet het over: Zones op aarde .
Groep 8 doet het over :Technieken  en wetenschap.
Het is nieuw voor De Sasse Vaart en de PFH leert ze het aan hoe ze een PowerPoint moeten maken . En de samenwerking met De Sasse Vaart gaat best goed..
Als je een PowerPoint maakt en als je die presenteer krijg je daar ook een cijfer voor .
Je kan een onvoldoende , een voldoende, ruimvoldoende    en een goed halen.

Gemaakt door Thijn en Timon


Tafeltennistoernooi

HET WAS EEN SPANNENDE FINALE.
DE WINNAARS ZIJN JOP EN SEPPE MET DE FIREBALS.
THIJN EN TIMON MET  TNT zijn  2DE.
JOB EN LARS MET DE SPEEDSHOT 3DE .

Er waren drie poulefases Seppe en Jop waren bij de eerste ronde door.
Bij de tweede ronde waren Thijn en Timon door.
En bij de derde waren Job en Lars door.
Bij de enkelwedstrijden moest je 6 wedstrijden spelen.
Bij de dubbels moest je 2 wedstrijden spelen.
De uitreiking was erg spannend, want je wist nog niet wie er gewonnen had.
En toen kregen Jop en Seppe te horen dat ze eerste waren. Ze waren heel blij, want vorig jaar waren ze tweede. En nu eerste dus: Yes! En Thijn en Timon waren voor de eerste keer heel goed. Ze maken de volgende keer kans om te winnen. En Job en Lars waren ook heel goed voor de eerste keer.
En dat was het tafeltennistoernooi 2014.
Groetjes Jop en Seppe uit groep 8.


Naar boven

Adresgegevens

Canadalaan 2b
4551 AL Sas van Gent
telefoon: 0115-460054

Onderwijsgroep Perspecto